فهرست مطالب

پژوهش نامه معارف حسینی - سال هشتم شماره 30 (تابستان 1402)

پژوهش نامه معارف حسینی
سال هشتم شماره 30 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • دکتر علی فارسی مدان صفحات 7-28

    حدیث لوح یکی از احادیث پیامبر (ص) است که برای اثبات امامت ایمه علیهم السلام وارد شده. این پژوهش درصدد است با روش توصیفی و تحلیلی به این سوال اساسی پاسخ دهد که در حدیث لوح برای امام حسین (ع) چه ویژگیها و خصوصیاتی برشمرده؟ این حدیث را جابر بن عبدالله انصاری که در دست حضرت فاطمه (س) بود، مشاهده نموده و به درخواست امام باقر (ع) برای ایشان نقل نمود. در این حدیث اسامی همه جانشینان رسول خدا (ص)، از امام علی(ع) تا حضرت مهدی (عج) ذکر شده، در این حدیث خصوصیات و ویژگی های همچون، خرانه دار وحی؛ مقام شهادت؛ سیدالشهدا؛ عاقبت بخیری؛کلمه تامه؛ حجت بالغه و معیار ثواب و عقاب برای امام حسین (ع) بیان شده است.

    کلیدواژگان: امام حسین(ع)، امام باقر(ع)، امام صادق(ع)، حدیث لوح، جابربن عبدالله انصاری
  • دکتر حسین حمزه *، احمد ناصری امین صفحات 29-44

    در میان گزارش های موجود پیرامون قیام مسلم بن عقیل (ع) ، افراد مشهوری وجود دارند که در لشکر مسلم بن عقیل دارای تاثیرگذاری زیادی بوده اند و حتی در واقعه کربلا از شهدای این واقعه بشمار می آیند، اما در واقعه مسلم رد پایی از آنها در تاریخ وجود ندارد ؟ آیا می توان در میان منابع راهی برای حل این مسیله تاریخی پیدا نمود ؟ برای رسیدن به پرسش های مطرح شده در این مقاله سعی شده با استناد به منابع دسته اول تاریخی و با استفاده از موقعیت های جغرافیایی و ارایه احتمال های عقلی برخاسته از گزارش های موجود، تحلیل های را به خوانندگان محترم ارایه گردد و در برخی موارد با نقد و بررسی آراء و نظرات دیگر صاحب نظران به غنای هر چه بیشتر این مقاله یاری رسانده شود .

    کلیدواژگان: کوفه، مسلم بن عقیل، شیعه، کربلا، عبیدالله بن زیاد
  • مهدی میرزایی*، فاطمه حسین زاده، عباس عامری پور صفحات 45-57

    امروزه با توجه به گسترش حجم تهاجم و تبلیغات منفی دشمنان در قالب جنگ نرم دنیای غرب بر نسل نوجوان که بارها از سوی مقام معظم رهبری (مدظله العالی) در قالب شبیخون فرهنگی دشمن گوشزد شده است، زیست بوم اربعین حسینی، فرصتی گرانبها برای افزایش مهارتهای ارتباطی، تعاملات فرهنگی، کسب تجربه زیست مومنانه و اخوت ایمانی و به عنوان زمینه ساز حکومت مهدوی بر مبنای زندگی توحیدی، خادمیت، زایریت، استقامت، مدارا، گذشت، ایثار، انتظار و زیست موحدانه در مقابل جبهه غیر دینی، مذهبی و مادی غرب و دنیای استکبار است. مشخص گردید روش های تربیتی: مشاهده و تقلید، تکرار و تمرین، خطابه، آموزش به شیوه نمایش و غیرمستقیم در نهادینه نمودن فرهنگ اربعین حسینی موثرند.

    کلیدواژگان: فرهنگ اربعین حسینی، روش های تربیتی، مکتب امام حسین (ع)
  • محمدجعفر میلان نورانی *، مجید کیهانفر صفحات 59-80

    یکی از روایاتی که در وقایع کربلا در متون مقتل سیدالشهدا ذکر شده، ماجرای رویارویی آن حضرت با جنیان در کربلاست. در این مواجهه، موجودات نامبرده برای همکاری با امام در مبارزه با لشکر ظلم اعلام آمادگی می کنند ولی امام نمی پذیرد. آقای صالحی از نویسندگان معاصر، روایت مزبور را ناصحیح می داند. چراکه طبق آیه نهم سوره انفال که در آن، حضرت رسول از خداوند برای نصرت در جنگ بدر کمک خواست و خدا نیز توسط لشکری نامریی ایشان و یاران آن حضرت را پیروزی عطا فرمود، امام حسین نیز به تبع جد گرامی اش، نمی بایست این همکاری را رد می کرد. درادامه یکی از نویسندگان در هفت قسمت نظریه مرحوم صالحی را نقد کرده است. ولی به نظر می رسد هریک از این نقدهای هفت گانه دارای اشکالاتی باشند. این نوشتار در رویکردی تحلیلی، به پاسخ گویی به نقدهای هفت گانه به مرحوم صالحی در زمینه رد نمودن اعلام همکاری موجودات فراانسانی توسط امام حسین(ع) در کربلا می پردازد.

    کلیدواژگان: پیامبر اکرم(ص)، امام حسین(ع)، کربلا، جنگ بدر، جنیان، صالحی
  • دکتر محسن رفعت صفحات 81-111

    مقتل الحسین (ع) ناسخ التواریخ از جمله مقاتل تاریخی قرن سیزدهم است که یکی از پیشگامان تحریفات عاشورایی در قرون اخیر به شمار می رود. گزارشی که سپهر از قیام امام حسین (ع) ترسیم نموده برخاسته از روایات مقاتل متقدم و متاخر است، اما در عین حال از آشفتگی های متنی رنج می-برد به طوری که در برخی موارد با وقایع مسلم تاریخی ناسازگار بوده و در مواردی شان امام معصوم خدشه دار شده، به گونه ای که پایه و اساسی برای نقل علما و وعاظ و مادحین شیعی شده است. مقتل او در برخی از مطالب مربوط به جریان عاشورا، مخاطب را در موطن تامل و تردید می افکند و حتی در برخی موارد، شیعه را متاثر از اعتقاداتی خاص معرفی می کند. این مقاله می کوشد تا با بررسی جامع تک تک گزاره های این کتاب به برخی از این هجمه های تحریفی که نخستین بار در میان روایات عاشورایی جای گرفت، اشاره کند و نیز مطالب تاریخی و روایی آن را که عمده ترین مباحث مورد تردید و دقت در این مقتل است با روش کتابخانه‎ای و رویکردی تحلیلی مورد ارزیابی قرار دهد.

    کلیدواژگان: ناسخ التواریخ، سپهر کاشانی، روایات عاشورایی، مقتل الحسین (ع)، نقد متن
  • دکتر محمدحسین مردانی نوکنده صفحات 113-114
  • دکتر محمدرضا فخر روحانی صفحات 115-116
|
  • Dr. Ali Farsi Madan Pages 7-28

    The Divine Tablet Hadith is a Prophetic piece of hadith that proves the imamate of the Infallible Imams. This hadith was recounted by Jabir b. Abdullah al-Ansari before and at the instance of the 5th Infallible Imam Muhammad al-Baqir, for Jabir had received it from Hz. Fatimah al-Zahra. In it, Imam al-Husayn is described as having the following traits: the treasure-guardian of the Divine revelation, the attainer of martyrdom, the attainer of the good end, the Perfect Divine Word, the dominant Divine proof, and the criterion for evaluating people's profiles on the Resurrection Day.

    Keywords: Imam al-Husayn, Imam Muhammad al-Baqir, the Divine Tablet hadith, Jabir al-Ansari
  • Ahmad Naseri Amin, Dr. Hosein Hamzeh * Pages 29-44

    There were many, many people around Muslim b. Aqil in Kufah. There were his associates, with some of them who were later on martyred on Ashura. However, there is no trace if they had joined Muslim b. Aqil in the latter' movement. This and many other relevant topics have been dealt with in this paper.

    Keywords: Kufah, Muslim b. Aqil, Shia, Karbala, Ubayd Allah b. Ziyad
  • Fatemeh Hoseynzadeh, Abbas Ameripour, Mahdi Mirzayi * Pages 45-57

    With the presence of large-scale Western cultural assault unto Muslim peoples, reviving and institutiinalizing the culture of the Arbaeen march proves a good and effectual answer. This is because it entails and reinforces steadfastness, perseverance, monotheistic lifestyle, awaiting the Imam al-Mahdi's reappearance, and other meritorious moral traits.

    Keywords: The Arbaeen march, educational methods, the Imam al-Husayn School
  • Majid Keyhanfar, Muhammad Jafar Milan Noorani * Pages 59-80

    There are some accounts whether or not the jinn were present on Ashura to help Imam al-Husayn. Mr. Salehi never believed in such accounts, while others insist on their presence. The present paper is a wrap up of this controversy

    Keywords: Imam al-Husayn, the jinn, Salehi, Ashura
  • Dr. Mohsen Rafat Pages 81-111

    The maqtal section of Murza Muhammad Taqi Sepehr Kashani's Nasikh al-tawarikh is a work of the 19/13th century. It was a pioneer of making distortions of some Ashura accounts. It records some accounts whose ascription to Imam al-Husayn is just below his dignity. Due to some untrue accounts that have crept into the work, the present paper attempts to make a distinction between its reliable and unbelievable accounts.

    Keywords: Sepehr Kashani, Nasikh altawarikh, Ashura accounts, maqtals